De Wet DBA kan ervoor zorgen dat het voor zzp'ers lastiger wordt om een duidelijke werkrelatie te behouden met de opdrachtgever. Maar wat als je een interessante opdracht hebt gezien waarin staat vermeld dat de opdracht eigenlijk niet geschikt is voor een zzp'er, vanwege de handhaving op schijnzelfstandigheid? Kun je het dan beter vergeten, of zijn er mogelijkheden om toch aan de slag te gaan zonder risico te lopen op schijnzelfstandigheid? Wij lopen de opties met je door.
- Werk via een bemiddelings- of detacheringsbureau
Een bemiddelings- of detacheringsbureau fungeert als tussenpersoon tussen jou en de opdrachtgever. Het bureau maakt de afspraken en contracten, en draagt vaak zorg voor de administratieve en juridische zaken. Dit kan helpen om risico's te vermijden die met de wet DBA te maken hebben, omdat het bureau vaak een duidelijke juridische structuur biedt.
- DUBV (Dienstverlenende Onderneming voor Beroepsgroepen)
Een DUBV is een organisatie die als tussenpersoon fungeert tussen de zzp’er en de opdrachtgever. Het biedt een alternatief voor een standaard zzp-constructie, doordat het de administratieve en juridische verantwoordelijkheden op zich neemt, waardoor de zzp’er minder risico loopt op schijnzelfstandigheid.
Kenmerken van een DUBV:
Tussenpersoon: De zzp’er werkt voor een opdrachtgever, maar de DUBV is de formele werkgever.
Sociale zekerheid: De DUBV zorgt voor het verzorgen van de sociale premies, belastingafdracht en andere wettelijke verplichtingen.
Flexibiliteit: De zzp’er heeft vaak nog steeds de vrijheid om zelf de werkuren en de manier van werken te bepalen, maar met minder administratieve rompslomp.
Bescherming: Deze constructie biedt de zzp’er een soort vangnet door sociaal juridische bescherming, zoals een vangnet bij ziekte of vakantiegeld.
- Verloningsdienst
Een verloningsdienst zoals Verloonmij is een ander model waarbij een zzp’er zijn of haar facturen in dienst van een verloningsbedrijf omzet naar een salaris. De verloningsdienst factureert de opdrachtgever namens de zzp’er en zorgt voor de betaling van een salaris aan de zzp’er, na aftrekken van belastingen en premies. Wil je hier meer over weten ga naar www.verloonmij.nl
Kenmerken van een verloningsdienst:
Salarisbetaling: De verloningsdienst zorgt ervoor dat de zzp’er een "netto" salaris ontvangt, ook al werk je als zelfstandige.
Administratieve afhandeling: De verloningsdienst neemt de administratieve verplichtingen over, zoals belastingaangiften en premiebetalingen. Dit vermindert het risico van een misclassificatie als werknemer.
Aansprakelijkheid en risico: Omdat je via een verloningsdienst werkt, wordt je werk als zelfstandige minder zichtbaar, omdat je via de dienst verloond wordt, maar je blijft formeel zelfstandig.
Schijnzelfstandigheid: In sommige gevallen kan een verloningsdienst helpen om de schijn van een dienstverband te vermijden, vooral als je via verschillende opdrachtgevers werkt en niet afhankelijk bent van één specifieke opdrachtgever.
Bekijk hier ons filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=lkx4lbMFqno