Kabinet Schoof gevallen

Op 17, 18 en 19 juni buigt de Tweede Kamer zich over de vraag met welke plannen het demissionaire kabinet verder mag en welke zogenoemd controversieel worden verklaard en dus in de ijskast worden gezet tot na de formatie. Wat pas na de verkiezingen zal zijn die momenteel op 29 oktober gepland staan. 

Als zzp’er zal je vooral vragen hebben rondom de wet- en regelgeving. Wij lopen met je door, wat we tot nu toe weten.

De Wet DBA:
Een Wet die gaat over het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Sinds 2016 bestaat de Wet al maar pas kort (1 januari 2025) wordt erop gehandhaafd. De kabinetsval zal waarschijnlijk niet veel laten veranderen rondom deze wet. De belastingdienst was al bezig met controleren en zal hier gewoon mee door gaan.

De Wet VBAR:
Bedoeld als opvolger van de Wet DBA, eerder was deze wet al uitgesteld naar 1 januari 2026. Maar is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet is het onzeker of deze door het demissionaire kabinet zal worden ingediend. De kans is groot dat deze word doorgeschoven naar het volgende kabinet.

Verplichte AOV:
Eerder was het al aangekondigd, de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Ook dit voorstel is alleen nooit ingediend, op de planning stond dat dit in 2025 zou gebeuren, maar dat lijkt nu onhaalbaar.

De daadwerkelijke uitvoering stond al gepland voor ná 2027, er werd zelfs al aan 2030 gedacht. Maar nu schuift die planning waarschijnlijk nog verder op. Dus heb je nog niets geregeld voor arbeidsongeschiktheid, dan is nu wellicht het moment dit te gaan doen.

Wetsvoorstel zelfstandigenwet:
De Zelfstandigenwet is een volledig nieuw initiatief van VVD, D66, CDA en SGP. Het is bedoeld als zzp-vriendelijk alternatief voor de Wet DBA en Wet VBAR. Het plan was om het voorstel nog vóór de zomer in te dienen. Door de val van het kabinet is dat nu onzeker of zelfs onmogelijk.

(Bronnen: www.zipconomy.nl , www.telegraaf.nl , www.knab.nl)