Klachten over de handhaving op schijnzelfstandigheid

Ondernemers klagen over de manier waarop de Belastingdienst omgaat met de handhaving op schijnzelfstandigheid. Inspecteurs horen eerst een waarschuwing te geven, maar gaan nu vaak direct over tot een boekenonderzoek.

Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) hoort steeds vaker klachten van ondernemers dat de Belastingdienst niet handhaaft op schijnzelfstandigheid zoals afgesproken. Waar inspecteurs eerst een waarschuwing horen te geven, gaan ze nu vaak meteen over tot een boekenonderzoek.

Het VVD-Kamerlid schrijft op LinkedIn: “Ik hoop dat het gaat om een misverstand.” Hij benadrukt dat er in de handhavingsstrategie is afgesproken dat ondernemers eerst een waarschuwing moeten krijgen als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid vermoedt.

Op 1 januari verviel het zogenaamde handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst gaat vanaf nu dus weer volop aan de slag met controles op opdrachtgevers die zelfstandigen inhuren, terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Omdat de zzp-regels nog steeds onduidelijk zijn, zou het beginnen met ‘een zachte landing’.

Toch horen de VVD, BBB en D66 van ondernemers dat de Belastingdienst zich niet houdt aan deze toezegging van het kabinet. De Kamerleden vragen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om uit te zoeken hoe dat zit. “Let wel: het gaat hier nog slechts om signalen die ik, via jullie berichten via LinkedIn, heb gekregen,” schrijft Aartsen. “Als volksvertegenwoordiger is het mijn taak om het kabinet te controleren, vandaar de vragen die ik stel.” De Kamerleden vragen ook hoeveel brieven, gesprekken, waarschuwingen en boekenonderzoeken er sinds 1 januari zijn geweest. Verder zijn ze benieuwd naar de voorwaarden voor een boekenonderzoek.

Op 12 maart horen we meer hierover, er wordt namelijk verzocht de vragen voor het commissiedebat over zzp-beleid te beantwoorden.